gerealiseerde projecten

- KVLV - Wijgmaal
- Weekkapel in Godelieveparochie in Roeselare
- Rust- en verzorgingstehuis Regina Coeli in Sint-Andries


Vrouwen in glas (opdrachtgever: KVLV Wijgmaal)

Te bezichtigen in de receptie-hall in het KVLV-centrum (Remy-cite in Wijgmaal)

(artikel uit "Eigen Aard" januari 2003)

Op een zonnige winterdag rijd ik richting Abdij van Male (Brugge St. Kruis) waar Roos Roels, glaskunstenaar, een tijdelijke tentoonstelling heeft. Roos maakte voor KVLV het ontwerp voor de glaspanelen in de inkomhal van ons nieuwe gebouw. Dit ontwerp mag dan één van haar grootste werken zijn, ze is zeker niet aan haar proefstuk toe.

INTERIEURARCHITECTE
Dat Roos vroeg of laat de kunstrichting zou uitgaan, stond misschien wel in de sterren geschreven. Zelf zegt ze: "Ik heb de zaken altijd op mij laten afkomen en telkens wanneer ik voelde dat ik klaar was voor iets anders kwam er iets nieuws op mij af. Ik bleef groeien in mijn werk."
Roos studeert in 1971 af als interieurarchitecte aan het St.-Lucasinstituut te Gent en werkt ook een tijdje in die branche. Omstreeks 1980 begint ze in avondschool Vrije Grafiek en Publiciteit te volgen, een cursus die haar enorm boeit. Ondertussen ontwerpt Roos de standeninrichting voor een grote firma en zo komt ze vaak op beurzen. Het is op één van die beurzen dat zij in contact komt met het glas in lood van Pia Burrick.
"Ik was er onmiddellijk door aangesproken", vertelt ze, "ik begon mij net wat beklemd te voelen. In de grafiek werd ik beperkt tot zwartwit werken. Ik had nood aan kleur en plots zag ik wat er allemaal mogelijk was met glas." AI snel beslist Roos een cursus glas in lood te volgen aan de academie van Brugge. Glaskunst is duidelijk iets voor haar.

EEN NIEUWE UITDAGING
Wanneer ze voelt dat ze het glas in lood voldoende beheerst, groeit opnieuw het verlangen naar een nieuwe uitdaging. Zij begint allerlei workshops en korte cursussen te volgen waarin ze de verschillende facetten van het werken met glas aangeleerd krijgt.
Begeesterd gaat ze verder: "Meer en meer vind ik mijn eigen weg. Werken met glas is voor mij een echte uitdaging geworden: het transparante, de speelsheid, de magie van het glas kan mij altijd opnieuw bekoren. Nu ik mijn technieken voldoende beheers, merk ik dat ik er steeds beter in slaag mijn diepste gevoelens, soms droombeelden in glas te vatten."
De kunstenares beperkt zich allang niet meer tot glas in lood. Met een veelzijdige waaier van technieken (brandschilderen, zandstralen, vormsmelten, glasfusie. . . ) creëert ze autonome glasramen, glascollages, sculpturen, maar ook sierschalen en juwelen.

EEN CREATIE VOOR KVLV
Voor het ontwerp voor KVLV koos ze voor de techniek van het zandstralen. "De opdracht van KVLV kwam eerder onverwacht ", lacht ze, "ik probeerde de vraag in eerste instantie van mij af te schuiven. Men vroeg mij een paneel van 0,5 m lang en 2,70 m hoog te maken. Ik had nog nooit met een dergelijke afmeting gewerkt, en in eigen atelier beschikte ik niet over de installaties om een werk van die omvang te maken. Anderzijds liet het project me ook niet los. Het thema "vrouwen die samen beweging maken' boeide mij en uiteindelijk begon ik toch te schetsen."
Roos besloot een ontwerp van een menigte vrouwen te maken dat over 11 glaspanelen zou gezandstraald worden. Voor de symboliek van het geheel was het belangrijk de grote verscheidenheid aan vrouwen uit te beelden, dynamische, sierlijke vrouwen, maar ook eerder statische figuren en zwangere vrouwen. Anderzijds moest het werk ook de nodige rust uitstralen. Daarom koos ze er bewust voor om de figuren met zo weinig mogelijk lijnen voor te stellen. "Ik heb de verschillende vrouwen telkens opnieuw geschetst en uitgezuiverd tot ik met een paar rake lijnen het beeld kon neerzetten dat ik voor ogen had."
De glaswand stelt een groep vrouwen voor die op weg is naar een bijeenkomst, ze stappen naar elkaar toe, wachten eIkaar op en gaan samen op weg. . . Een grondveeg (grijze veeg op het ontwerp ) wordt licht gezandstraald en vormt de achtergrond voor haar figuren. De vrouwen op de voorgrond (zwarte lijnen op het ontwerp) worden diep gezandstraald. De silhouetten op de achtergrond (witte lijnen op het ontwerp ) ontstaan door ze uit te sparen waardoor ze in helder glas aanwezig zijn. Het geheel zorgt voor een werk met het nodige reliëf en dieptezicht.
De realisatie voor KVLV mag terecht geslaagd genoemd worden. Ik kijk ernaar en denk aan het gedicht dat een zuster van de abdij van Male schreef bij het zien van Roos' werk. Misschien voelen we het bij KVLV allemaal een beetje als 'eigen zieletaal'.

auteur: Ann Esprit

Glaswonder

Voor Roos Roels

Onder jouw vindingrijke vingers
groeit gestadig aan het wonder

Glas gaat spreken

Kwetsbaarheid wordt kracht

Ik hoor mijn eigen zieletaal.

Zuster Caritas - Male


Vernieuwing weekkapel van de H.Godelieveparochie,
Honzebrouckstraat te Roeselare

advies inrichting, ontwerp van de meubelen en realisatie van glasraam
De kapel is steeds toegankelijk.  



Project gerealiseerd in het rust- en verzorgingstehuis REGINA COELI,
Koning Leopold III laan in Sint-Andries (Brugge)
Toegankelijk: Ma t/m vr: 8.00u - 18.00u



Bezoek aan het eigen atelier is steeds mogelijk op afspraak



 

homepage tentoonstelling virtuele galerij gastenboek
welkom specialisaties projecten

© Roos Roels - geen enkel kunstwerk mag gereproduceerd worden